Co dál s neudržitelným financováním afrických chráněných území?

Neudržitelnost dlouhodobého  podfinancování správy  afrických chráněných území  odhalila probíhající koronovirová pandemie, která dočasně vyřadila příjmy z ekoturismu, V intencích evropskou unií (EK) přijatého strategického plánu Green Deal zdůrazňujícího podporu ochrany biodiverzity a ochrany přírodních ekosystémů subsaharské Afriky globálního významu by měl být dle mého názoru navržen více stabilní model financování chráněných území založený na trojcestném základě, který v sobě zahrnuje i integraci zájmů místních komunit a nezbytný regionální rozvoj a to za předpokladu akceptace lokálními vládami a uzavřenými  dohodami mezi zeměmi a ES.

Navržený systém financování národních rezervací a národních parků by počítal se zodpovědným podílem místních vládních rozpočtů (20-30%), účelově zaměřenou platbou (příspěvkem) za  ekosystémové služby přírodních stanovišť (dělených do základních kategorií biomů od savany po deštný les) zahrnutých do alespoň částečně funkčních chráněných území (cca 30-60%) .  Do třetice by počítal by i se   systematickou a robustní  rozvojovou pomoci  v oblasti ekoturistických zařízení a návazných služeb zainteresujících místní komunity do ochrany přírody a udržitelného regionálního rozvoje a to  s podmínkou dílčího reinvestování do  základní správy chráněných území doplňujícího  do 100%  (  tj. 10-50%)  základní potřeby správy chráněných území.

Pro obecnou ochranu přírodních stanovišť mimo vlastní vlastní chráněná území,  důležitá pro snížení globálních klimatických změn resp. k zpomalení jejich konverze do ekologicky a biodiverzitně méně hodnotných vegetačních pokryvů by byl zaveden základní příspěvek za ekosystémové služby, jehož  využití ve veřejných  by bylo  na svobodném rozhodnutí vlád.  Smutným dokladem velkoplošné  likvidace miombových lesů a jejich přeměny v pole a dřevěné uhlí byla nedávno zaznamenána  v chráněné oblasti regulovaného lovu zvěře (GMA) Mumbwa, která tvoří ochranné pásmo NP Kafue ( zveřejněno 4.12. 2020 v novinách Zambia Daily).

 

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody spolupracující s  CSOP ProAfrica podpořila (3700 USD) v listopadu 2020 vytvoření dvou  vrtů k čerpání pitné vody v Národním parku Kafue , které využívají jednotky strážců zde patrolujících díky NGO Museseke a to v  dohodě s ministerstvem turismu a umění .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *