Zapomenutý národní park Kazuma Pan

Málokdo navštíví národní park Kazuma v Zimbabwe. Toto nevelké chráněné území má asi 313 km čtverečních  a je schované mezi velký národní park Hwange a národní park Zambezi na samé hranici s Botswanou. V běžných průvodcích se uvádí, že park je až na primitivní kempovací místa bez jakékoliv turistické výbavy a není jednoduché se do něj dostat po nezpevněných cestách.  Národní park vznikl jako  chráněné útočiště zvěře v loveckých revírech v okolí v roce 1975.  Dobrý nápad.

V září 2023 jsme tam podnikli cestu terénním vozem. Přes různá varování nakonec přístup nebyl nijak komplikovaný. Dojeli jsme na  hraniční přechod Pandemetanga s Botswanou.  Byla nám otevřena brána a my pokračovali asi 30-40km  dobře udržované hraniční cestě až do NP Kazuma Pan. Těsně před jeho hranicí je nové napajedlo. Kromě velkých supů ušatých jsme tam však nic nepozorovali. Po chvilce odbočujeme centra pánve Kazuma, kde se překvapivě objevuje velké umělé vodní napajedlo, které v době sucha  atrahuje množství zvěře z okolí. V kontaktu s napajedlem je zcela nová pozorovací věž. Nemůžeme se k ní dostat a půl hodiny čekáme  než nám cestu  uvolní desítky slonů. Když otvíráme bránu spodního patra, jsme překvapeni. Kromě kuchyňského koutu, tady je toaleta s tekoucí vodou a sprcha. V horním pozorovacím patře  jsou překvapivě čtyři postele. Sešit se záznamy z minulého měsíce dokládá bohatost místní fauny a to včetně pozorování žiraf, lvů, levhartů, slonů a několika druhů antilop. My jsme tolik štěstí neměli, ale kromě padesáti slonů, jsme pozorovali u napajedla a okolí sedm hrochů, žirafy, zebry stepní, buvolce tsesebe, antilopy koňské, antilopy losí a bahnivce .

Pozorovatelnu vybudovala nezisková organizace Bhejane Trust. Stejné NGO vytvořilo a provozuje napajedla Kazuna Corner , Nsiza a Roan    s využitím energie z fotovoltajky.  Kazuma Pan i okolí je krásná divočina tvořena travnatými společenstvy a navazující savanou. Žádoucí je svůj pobyt nahlásit a zaplatit  předem na správě divočiny a národních parků Zimbabwe. Kdo se tam vydá, nebude litovat.

  

  

¨

Obrázky z Kazuma NP

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *