Česká Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody podpořila dva projekty v Zambii

        Období pandemie COVID 19   prakticky zrušilo ekoturismus v chráněných územích Afriky. Výpadek příjmů z ekoturismu  je velké ochuzení pro  místní komunity  a současně se také  promítl i do snížení aktivit strážců. Místy  tak narůstají tlaky pytláků.  Reálné dopady na populace zvěře v chráněných územích budou vyhodnotitelné až po odeznění pandemie. Věřme, že to nebude trvat dlouho.

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody v tomto těžkém období podpořila  3500 USD protipytlácké hlídky organizované Kasanka Trust v národním parku Kasanka a jeho okolí, které   monitorují obchodování s ohroženými druhy a nelegálně držené zbraně.  Další podpořený projekt se nalézá v národním parku Kafue, kde bude realizován organizací Musekese Conservation hydrogeologický vrt, který umožní zásobovat pitnou vodou pracovníky kempu a  místní  strážce parku. Byl podpořen stejnou částkou 3500 USD. To zlepší pracovní komfort místních lidí.

Nadace Ivana Dejmala podpořila protipytlácké hlídky v národním parku Kasanka  také v roce 2018 a to částkou cca 4000 USD.

 

Poznámka: Nadace Ivana  Dejmala pro ochranu přírody vznikla v roce 1993 jako Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. Ivan Dejmal  (1946 – 2008) byl  disident v období komunismu a ministr životního prostředí po sametové revoluci.

 

 

Foto: Pláně Busanga v NP Kafue ( foto F. Pelc 2019)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *